Zöldmánia

Már nem kell izgulni a repülés miatt?

Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tartalmazó keveréket tesztel a Mol, a Wizz Air és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

A Budapest Airport vizsgálja a fenntartható repülőgép-üzemanyag tankolásának folyamatát, hogy felkészüljön a légitársaságok kiszolgálására jelentősebb mennyiségű innovatív üzemanyagból is.
A Molnak stratégiai célja, hogy a régióban beindítsák a körforgásos gazdaságot, és ezt segítheti a fenntartható repülőgép-üzemanyag. Folyamatosan tesztelnek új technológiákat, fejlesztik a termékeiket, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokkal erősíthessék a régió ellátásbiztonságát, gyorsítsák a zöldátmenetet.

Eddig elsősorban a közúti közlekedésben használt üzemanyagoknál tettek jelentősebb lépést a zöldítésért, a Dunai Finomítóban 2021 óta együtt dolgozzák fel a növényi olajokat, a használt étolajokat és az állati zsírokat a fosszilis komponensekkel, hogy fenntarthatóbb dízelt állítsanak elő. A légi forgalom számára most 25 tonna 37 százalékban fenntartható üzemanyagot tartalmazó kerozint vettek, és bíznak abban, hogy ez keresett termék lesz ügyfeleik körében.

A Wizz Air versenytársaihoz képest a legalacsonyabb, utaskilométerenként számított szén-dioxid-kibocsátással közlekedik, és folyamatosan törekszik a károsanyag-kibocsátás további csökkentésre. A fenntartható repülőgép-üzemanyag tesztelése bizonyítja, hogy az iparági együttműködés az egyik leghatékonyabb mód a klímaváltozás kihívásainak kezelésére. A légitársaság célja, hogy 2030-ig további 25 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását.

A most tesztelt új generációs repülőgép-üzemanyag fenntartható módon előállított, megújuló hulladékokból és maradék nyersanyagokból készül. A Neste üzemanyag kompatibilis a meglévő repülőgép-hajtóművekkel és repülőtéri infrastruktúrával, így a használatához ezekbe nem kell külön beruházni.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK