Zöldmánia

Jó kezekben a brazil esőerdők

Nagyjából 68 százalékkal csökkent az esőerdőben a fakivágás mértéke áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, ami Luiz Inácio Lula da Silva államfőnek köszönhető.

Lula egyebek mellett azzal az ígérettel nyerte meg az előző évi elnökválasztást, hogy az elődje, Jair Bolsonaro alatt tapasztalt súlyos pusztítást követően gátat fog szabni az erdő irtásának. Ez azonban nem volt ennyire egyszerű, már csak azért sem, mert az ország környezetvédelmi ügynöksége (Ibama) komoly létszámhiánnyal küzd.

A brazil űrkutatási hivatal (Inpe) adatai szerint az előző hónapban 328,71 négyzetkilométernyi területen vágták ki a fákat Amazóniában, ami alatta van a 455,75 négyzetkilométeres sokévi átlagnak. Ezt megelőzően két hónapon keresztül nagyobb ütemben zajlott a fakivágás, ami az idén eddig 40,4 százalékkal, 1173 négyzetkilométerre esett. A szakértők úgy vélik, hogy még korai lenne tartósan csökkenő trendről beszélni, ugyanis az erdőirtás csúcsidőszaka júliustól szeptemberig tart, de sokan kedvező jelként értékelték a visszaesést.

Lula kijelentette, a kormánynak demonstrálnia kell, hogy nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem kész tenni is azon vállalásai teljesítése érdekében, amelyek értelmében a dél-amerikai államnak 2030-ra véget kell vetnie az erdőirtásnak. Az elnök néhány héttel ezelőtt megerősítette ezt a vállalást.

A Bolsonaro vezette korábbi kabinet csökkentette a környezetvédelmi ügynökségek költségvetését, korlátozta a bűnözés elleni hatáskörüket, valamint akadályokat emelt a bírságok megfizettetésének rendszere elé. Elemzők szerint Bolsonaro alatt az illegális gazdálkodókat és földfoglalókat felbátorította, hogy büntetés nélkül pusztíthatják el az erdőt.

Jair Bolsonaro azt vallotta, hogy az Amazonas-vidék védett területeit meg kell nyitni a bányászat és a mezőgazdaság előtt a szegénység elleni küzdelem érdekében. Hivatala ideje során Dánia nagyságú területet irtottak ki, ami hatvanszázalékos növekedés a korábbi négyéves ciklushoz képest – írta a szabadeuropa.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK