Zöldmánia

Megérzik a madarak a klímaváltozást

Csökken a madarak fiókáinak száma egy-egy fészekaljban, vagyis kevesebb utódot képesek felnevelni.

Az elmúlt 50 év során a madarak fiókáiról készült kutatások adatait vizsgálta át és összegezte egy több mint 100 fős nemzetközi kutatócsoport. Minden kontinensen 104 madárfaj több mint 200 populációját és mintegy 750 ezer fészekalját mérték fel 1970-től 2019-ig, és ezek adataiból vontak le következtetéseket a szakemberek.

A vizsgált fajok 43 százaléka több, míg 57 százaléka kevesebb utódot nevelt az időszak elejéhez képest. Az általánosságban csökkenő tendenciához tartozó vándormadarak és a nagyobb testű madarak esetén a fiókanevelési időszak során megemelkedett hőmérséklettel hozták összefüggésbe az eredményeket. A különbség az egyedi életmódon túl annak is köszönhető, hogy a nagyobb madarak „lassabban” élnek, így nehezebben is alkalmazkodnak az újabb kihívásokhoz, amelyeket a klímaváltozás állít eléjük. Emellett az is problémát jelent számukra, hogy nem egyformán változik a klíma a telelőhelyükön és a nyári szaporodóhelyükön.

A kisebb testű, helyben maradó és egy évben több fészekaljat felnevelő madarak egyelőre a felmelegedés „nyerteseinek” tűnnek, náluk az öt évtizeddel ezelőttihez képest több utóda nő fel manapság.

A fiókák számának csökkenése nem túl nagy mértékű, tehát ezzel nem magyarázható az a hatalmas állományzuhanás, amely minden kontinens madárnépességére jellemző. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a fiatal és felnőtt madarak lesznek kevesebben, nem pedig a fiókák – írta az ng24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK