Zöldmánia

Nemsokára átalakulhat a világtérkép

A globális felmelegedés miatt felvetődik a kérdés, hogy eltűnhet-e a térképről a Maldív-szigetek. Az ott élők sokat tesznek azért, hogy az országukat ne lepje el az Indiai-óceán.

A tengerek és az óceánok szintjének emelkedése a Maldív-szigetek számára, amelynek a legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerszint fölött, igencsak tragikus, ugyanis így az ország mind a közel 1200 szigetét ellepheti az Indiai-óceán. Persze a szakemberek és a kormány megpróbálnak mindent megtenni, hogy a tragédia ne következzen be.

Ilyen például a part menti védelem kiépítése a szigetek körül, közben pedig vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan hat a korallzátonyainkra. A kormány mellett az ország luxusszállodái is igyekeznek mindent megtenni a környezetvédelemért. Az egyik legnagyobb szállodalánc külön programot dolgozott ki annak érdekében, hogy minél fenntarthatóbb legyen a működése.

„Van egy fenntarthatósági programunk, amely a Sun Siyam Cares nevet kapta. Ennek keretén belül kidolgoztunk egy környezetvédelmi tervet. A tervnek 360 teljesítendő pontja van, köztük olyan vállalások, hogy az élelmiszer-alapanyagokat, amit csak lehet helyi termelőktől szerezzük be, mint a zöldségeket vagy a kókuszdiót. De nincs egyetlen műanyag palackunk sem, üvegben szervírozzuk a vizet” – mondta Erkaiym Tabyldieva, a Sun Siyam Iru Fushi környezetvédelmi referense.

A szállodalánc a vendégek számára is szervez programokat a fenntarthatóság jegyében. Az Iru Fushi nevű szigeten fát ültethetünk a hotel dolgozóival közösen, amit emléktáblával is megörökítenek. De szerveznek turistautakat a szomszédos szigetekre, ahol a helyi lakosok életébe tekinthetünk bele és láthatjuk az ültetvényeket, ahonnan származnak a helyi élelmiszer-alapanyagok, és a helyi szelektív hulladékgyűjtő telephelyeket is meglátogathatjuk. Ezek arról híresek, hogy az itt gyűjtött műanyagot az Adidas használja fel az általuk gyártott cipőkhöz és mezekhez.

A szállodalánc legnagyobb szigetén, a Siyam Worldön be kellett vezetni valamiféle „tömegközlekedést”. Szintén a fenntarthatóság jegyében nem benzines, hanem elektromos kisbuszokkal élvezhetjük a sokszor dzsungelszerű kis utakat. Nemrég pedig az étkezés kapcsán is új rendszert alakított ki a szállodalánc a nagymértékű pazarlás miatt – írta a profitline.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK