Zöldmánia

Így spórolhatunk vezetés közben

Néhány hasznos trükkel a költségeinket és a gépjármű szén-dioxid-kibocsátását is csökkenthetjük. Az OMV öt praktikus tippel segít a leghatékonyabban vezetésért.

Elindulás
Bár a legtöbben a beszállást követően azonnal útnak indulnak, érdemes lehet pár percet várni. Ugyanis hidegindítás esetén minden motornak több üzemanyagra van szüksége, emiatt megemelkedik a fogyasztás. Ezért óvatosan melegítsük fel a motort az üzemi hőmérsékletre: ezzel kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat, ráadásul várakozás közben beállíthatjuk a navigációt is.

Állandó sebesség
Gyorsan, lassan vagy közepes tempóban? A leghatékonyabb az egyenletes sebesség: ha kellő távolságot tartunk az előttünk haladó autótól, nagyobb biztonságban leszünk az úton, finomabban tudjuk kiegyenlíteni a sebességkülönbségeket. Emellett a gördülési szakaszok is jobban kihasználhatók, és a fékek kopása is csökkenthető. Ráadásul üzemanyagot takarítunk meg, ugyanis állandó sebességgel haladva a jármű kevesebbet fogyaszt. Az autó felgyorsítása igényli a legtöbb üzemanyagot, így a kívánt utazósebesség eléréséhez gyorsítsunk dinamikusan és időben váltsunk magasabb sebességfokozatba. A túl gyors vagy túl lassú felgyorsítás egyaránt megterhelő a motor számára.

Legmagasabb fokozat
Érdemes mindig a lehető legmagasabb sebességfokozatban vezetni. Ugyanis ha szükségtelenül magas motorfordulatszámon járatjuk az autót, több üzemanyagot fogyasztunk, ezzel együtt növeljük a kopást.

Fontos az ellenőrzés
Rendszeresen ellenőrizzük, hogy az autónk megfelelő műszaki állapotban van. Ennek egyik fontos eleme, hogy legalább havonta nézzük meg az abroncsnyomást is: amennyiben túl alacsony, a gumik gyorsabban kopnak és nő az üzemanyag-fogyasztás. A kerekek esetén is lényeges, hogy a szükségtelenül széles gumiabroncsok növelik a súlyt és a gördülési ellenállást.
A motor alkatrészein található lerakódások csökkenthetik a teljesítményt és növelhetik a fogyasztást. A napi rutinellenőrzés mellett érdemes évente szervizelni a járműveket, így felmérhetjük az állapotát.

Kerüljük a felesleges terhelést
Bár sok esetben könnyebb az autóban hagyni azokat a dolgokat, amik egyszer még jól jöhetnek, a nagyobb súly miatt megnő a gépjármű fogyasztása. Így nyaralás előtt vegyük ki a felesleges dolgokat, például a hóláncot.
Az üzemanyag-takarékos vezetés figyelmet és jártasságot igényel, de az elkötelezettség kifizetődik: ugyanis ezzel azon túl, hogy költséget takarítunk meg, hozzájárulhatunk az autónk szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK