Zöldmánia

Porszívózzák a tengerparti homokot

A Nurdle által kifejlesztett készülék szét tudja választani a homokot a műanyagszemcséktől.

Évente több milliárd mérgező műanyagszemcse kerül a folyókba és a tengerekbe. Az elmúlt években a kutatók próbálnak olyan módszereket kifejleszteni, amelyek növelik a tisztítás hatékonyságát. Ebben segíthet egy speciális porszívó, amely képes különválasztani a homokszemeket a műanyagszemcséktől.

A vízpartokon felhalmozódott műanyaghulladékok nem csupán a vizeket szennyezik, a parton korlátozzák a növények növekedését, ráadásul az állatok, főként a madarak, is megehetik őket, mivel tápláléknak nézik a műanyagot. A szennyezés pedig együtt nő a világ műanyagtermelésével. Míg 1950-ben a világon csupán 1,5 millió tonna műanyagot állítottak elő, addig ez 2020-ban elérte a 367 milliót.

A Nurdle nevű brit vállalat arra vállalkozott, hogy megtisztítja a Southampton melletti Chessel-öbölnél található egyik területet, amely európai viszonylatban is kiemelten szennyezett partszakasz. A nonprofit vállalat kifejlesztett egy készüléket, amely naponta több millió műanyagszemcsét képes felszívni, különválasztva azokat a homokszemektől.

YouTube video

Josh Beech, a Nurdle alapítója elmondta, az öböl egyes területei 90, más részei 70 százalékkal tisztábbak, mint korábban. A Southamptoni Egyetem szakemberei is megvizsgálták a tisztítás eredményeit. Arra jutottak, hogy a különleges porszívók egyes területeken a felére csökkentették a műanyag mennyiségét, miközben 30 százalékkal növelték a növényzet jelenlétét.

A Nurdle bejelentette, hogy 16 mikroporszívót ad kölcsön az olyan közösségi csoportoknak, amelyek vízpartok megtisztítására jelentkeznek – írta az origo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK