Zöldmánia

Nálunk az eső, van, ahol a vízhiány okoz gondot.

Súlyos aszály sújtja Uruguayt, és ha hamarosan nem esik, úgy Montevideo térségének már csak 20-30 napra elegendő ivóvize marad.

Carolina Cosse, a dél-amerikai ország fővárosának polgármestere több javaslatot is előterjesztett a vízhiány elleni küzdelemben. Egyebek között csökkenteni akarják a palackozott vizek forgalmi adóját, az autómosást pedig betiltanák, illetve felgyorsítanák a vízvezetékeken keletkezett károk javítását.

„Ez a szárazság tovább tart bármely más aszálynál országunk történetében, a klímaváltozás óriási gondokat okoz nekünk – hangsúlyozta. – Javasoljuk a vészhelyzet kihirdetését, hogy mindannyian megértsük a helyzet súlyosságát és felelősségteljesen cselekedhessünk a mindennapi életünkben.

Uruguay hónapok óta küzd a szárazsággal. A 67 millió köbméter kapacitással ellátott Paso Severino víztározóban a helyi vízművek szerint jelenleg alig valamivel több mint 6,5 millió köbméter víz maradt. Mivel az édesvíz egyre több tengervízzel keveredik, Montevideóban is mind inkább érezni a csapvíz sótartalmát. Az egészségügyi minisztérium legutóbb a duplájára, literenként 440 milligrammra emelte a csapvíz nátriumtartalmának megengedett felső határát.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK