Zöldmánia

Van, ahol örülnek a rengeteg esőnek

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében – legalábbis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

Az őszi vetések állapota jó, a hőmérséklet megfelelő, egy hirtelen felmelegedés nem is tenne jót nekik. A tartós levélnedvesség miatt ugyanakkor a kórokozók gyorsan terjednek, a nyári kapásnövények vetése pedig késett a hideg miatt. A gyümölcsfák zöme már elvirágzott, terméskezdeményeik fejlődnek, de a március végi, április eleji fagyokat több fajta is megszenvedte, az áprilisi csapadék pedig a beporzásuknak nem kedvezett.

Május első harmadában az ország túlnyomó részén kevesebb eső esett a kelleténél, a keleti országrészben helyenként az 5 millimétert sem érte el a csapadék. Az Alföldön a havi és a háromhavi mennyiség is elmarad a szokásostól, ezért a felszínközeli talajréteg kiszáradt, a középső réteg is sokat veszített a nedvességtartalmából.

Mostanra a felső talajréteg a Tiszától nyugatra kellően nedves, de Békés vármegyében és főképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén nagyon száraz. Ezenkívül Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kisebb területein sújtja közepes aszály a nyári növényeket. A csapadékösszeg a havi és háromhavi összesítés alapján ugyancsak a Tiszántúlon, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarország egyes vidékein marad el a szokásostól nagyobb mértékben.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK