Zöldmánia

Óriási naperőműpark épül Magyarországon

Az ország egyik legnagyobb naperőműparkja kezdheti meg nyáron a termelést Kiskunhalas mellett.

Mindez annak is köszönhető, hogy a Forest-Vill Kft. szakemberei rövidesen befejezik a napelemparkhoz csatlakozó alállomás és a kapcsolódó infrastruktúra kivitelezését. A 48 megawatt teljesítményű napelempark éves szinten mintegy 30 ezer háztartás ellátáshoz szükséges villamos energiát tud majd előállítani az átadását követően, nagyban hozzájárulva a fosszilis import energiahordozók kiváltásához és a fenntarthatósági fordulathoz Magyarországon.

A tervek szerint május elején befejeződnek a kiskunhalasi napelemparkhoz kapcsolódó 132/22 kV-os villamos alállomás létesítési munkálatai, amely lehetővé teszi, hogy a Kiskunhalas határában épülő 48 MW névleges teljesítményű naperőműparkot az országos villamosenergia-hálózatra csatlakoztassák.
Az építési munkálatok kivitelezését 2022 májusában kezdte el a Forest-Vill Kft. a Phlegon Kft.-vel közösen, ennek eredményeként nyáron hazánk egyik legnagyobb naperőműve kezdheti meg működését az ország legnaposabb tájegységén.

A beruházás során a tulajdonos Naboo SolarPark Kft. megbízásából a projekt fővállalkozójaként és fejlesztőjeként a Phlegon Kft. egy 130 ezer napelemet magában foglaló napelemparkot alakítanak ki, mintegy 100 hektáron. A budaörsi székhelyű energetikai kivitelező Forest-Vill Kft. pedig mintegy kétmilliárd forint összértékű megbízás keretein belül a kiskunhalasi napelemparkhoz kapcsolódó villamos alállomás létesítését a hozzá tartozó infrastrukturális fejlesztésekkel együtt végzi el.

A 48 megawattos névleges teljesítményű napelempark az előzetes számítások szerint annyi villamos energiát termel, amely egy 30 ezer háztartásból álló település teljes áramszükségletét képes fedezni. Az erőmű kihasználtságát az ideális elhelyezkedése is segíti, hiszen a Kiskunság déli részén a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2200-at, amely 10 százalékkal magasabb az északi és nyugati tájainkon mért átlagnál.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK