Zöldmánia

A méhek gyümölcslevet vennének

A Sió-Eckes folytatja tavaly megkezdett együttműködését az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel. Ennek keretében széles körű edukációs kampánnyal, pénzadománnyal és országos aktivitásokkal támogatja a szervezet munkáját.

Az ember által fogyasztott termények mintegy harmada profitál valamilyen mértékben a méhek vagy más rovarok beporzó tevékenységéből. Ezek a rovarok világszerte biztosítják a jó minőségű terményeket, mint az eper, a málna, az alma vagy a mandula. Az utóbbi évtizedekben viszont rendkívüli mértékben romlott a méhek és más beporzást végző rovarok helyzete. Nemcsak hazánkban, hanem Európa és világszerte is tapasztalható a számuk csökkenése.

A beporzók hiánya a mindennapokban is megtapasztalható, és ennek hatásait már Magyarországon is közvetlenül érzik a szakemberek. Nagy a tét, hiszen ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményekkel jár az emberiség számára. A felmérések szerint csak Magyarországon közel 300 ezer méhcsalád pusztul el telente. Becslések szerint a téli méhpusztulás mértéke az elmúlt 15 évben 5-10 százalékról 25-30-ra nőtt.

„A klímaváltozás a méhek életére sincs tekintettel, a méhek pusztulása évről évre egyre nagyobb méretet ölt hazánkban is. Felelős vállalatként már 2022-ben elhatároztuk, hogy aktívan fellépünk a beporzók megmentése érdekében, az idén pedig folytatni kívánjuk az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) megkezdett közös munkát. Elsődleges célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük azokat a lehetőségeket, amelyekkel bárki tehet a méhállományok fogyatkozása ellen” – mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

„Jogosan merülhet fel a érdés, hogy mit tehet egy átlagos ember a méhek védelme érdekében. Akár egy erkélyen, a teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is segítséget nyújthatnak, de évente a kiskertben, a környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek. A beporzók szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július második fele–augusztus vége közé esik, tehát az ekkor virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk. Éppen ezért örülünk minden olyan kezdeményezésnek, amely a munkánkat támogatja, és ezen keresztül a méhek fennmaradását szolgálja” – összegezte Bross Péter, az OMME elnöke.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK