Zöldmánia

Ezek a legjobb természetfilmek

A Kárpát-medence természeti értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása lett az első.

Május 19. és 21. között rendezték a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kezdeményezte IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált a Gödöllői Királyi Kastélyban. A fesztiválra 1260 filmet neveztek, az előválogatást követően 50 produkció versenyzett az elismerésekért.

A nemzetközi szekcióban három kategóriában hirdettek nyertest. Az egész estés természetfilmek első helyezettje a Kaktusz Hotel (Cactus Hotel), Yann Sochaczewski alkotása lett. Filmje egy rendkívüli növény biodiverzitásban betöltött szerepét mutatja be. A rövidfilmek versenyében a Véres hagyomány – Egyetértünk, hogy nem értünk egyet (Bloody tradition – Agree to Disagree) kapott elismerést. A film rendezői, Jitse de Graaf és Martijn Kramer a Feröer-szigeteken dívó tömeges delfinpusztításról forgattak. A rajz- és animációs film kategóriában a díjnyertes a Chimborazo című film lett, amelynek a rendezője Keila Cepeda. Az alkotás főszereplője, Baltazar naponta órákat gyalogol el a veszélyes vulkánhoz, hogy onnan jégtömböket hozzon, amit a közeli városban ad el.

A Kárpát-medence természeti értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása lett az első. A film a Körösök vidékének szabályozás utáni lecsökkent vízvilágáról értekezik csodálatos felvételekkel és objektív adatok igazságával. Ebben a szegmensben a rövidfilmek között első lett a Balatoni bebírók – inváziós fajok a tó vízrendszerében. A már tavalyi mustrán is nyertes Drexler Szilárd filmje Közép-Európa legnagyobb tavának veszélyben lévő eredeti ökoszisztémáját és az invazív fajok elleni védekezés lehetőségeit kutatja.

A Third Eye kategória az amatőr alkotók versenye. Itt Az emberiség tanúja (My witness is humanity), E. Kemal Mert produkciója bizonyult a legjobbnak. A török film több égető problémát is érint: a mai ember egyre növekvő fogyasztását, az emberi jogok felrúgását, a háborúkat és a migrációt, a természet- és állatvédelemmel kapcsolatos problémákat, a környezeti katasztrófákat, a globális felmelegedés következményeit.

A kategóriadíjak mellett kiosztották a fesztivál különdíjait is. A Kék Bolygó díjat a Rejtett világ: a vadvizek története című produkció nyerte, amelyet Fehér Zoltán rendezett. A Víz-hangok különdíjat Dejan Andonov, A turizmus árnyoldala című filmje kapta. A MATE különdíját a Hullámokba írva – A Száva története című filmjéért Rozle Bregar horvát rendező kapta. Az M5 különdíját a filmfesztivál legfiatalabb alkotója, a középiskolás Kriska Ferenc kapta Jeges sodrásban című munkájáért. Az ifjú természetfilmes elnyerte dr. Juhász Árpád elismerését is. A hódok a városban, Yaz Ellis és Jack Mifflin Bécsben forgatott filmje kapta a Gödöllői Királyi Kastély kitüntetését. Hagyományosan kiadták a Rockenbauer Pál-emlékdíjat, amit az idén a Volt egyszer egy vadvízország és Szendőfi Balázs kapott. A NatGeo három különdíjat is átadott, amelyeket Uwe Müller és Aner Etxebarria kaptak Kopp, kopp – Egy harkály világa és Joy című filmjeikért, valamint az EKKE Egri Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mozgókép szakos hallgatói és Nyerges Adrienn szaktanár érdemelte ki A természet metamorfózisa című kollektív munkájukért. A versenyfilmek Klíma különdíját az Egy forróbb világban (In a hotter World) rendezője, Abdullah Khan kapta.

A Diákfotósok vetélkedésében az Általános természetfotó kategóriát Cirkos Sebestyén, a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulója nyerte, míg az Ember és víz szekció első helyezettje Kártyás Gergő, a körmendi Kölcsey Gimnázium hallgatója lett.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK