Zöldmánia

Már New York sincs biztonságban

Átlagosan egy-két millimétert süllyed évente New York a felhőkarcolóinak súlya miatt. Ez növelheti a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint okozta árvízveszélyt.

A várost körbefogó tengervíz 1950 óta mintegy 22 centimétert emelkedett, miközben a század végére a klímaváltozás okozta szélsőséges viharokkal járó jelentős árvizek négyszer gyakoribbak lehetnek a jelenleginél. A tanulmány szerint – amely az Earth Future című folyóiratban jelent meg – a metropolisz tengerszinthez közel koncentrálódott 8,4 milliós lakosságát különböző mértékben fenyegeti a vízszintemelkedés és az árvízveszély.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tengerszint emelkedése és a hurrikánok intenzitásának erősödése együtt egyre súlyosabb problémát jelent az óceán- és folyóparti területek mentén. Ráadásul ezt súlyosbítja a város építményeinek tömege.

Az épületek a kutatók számításai szerint 762 millió tonnát nyomnak, és ez a hatalmas tömeg különböző minőségű talajra nehezedik. A legnagyobb felhőkarcolók szilárd kőzetre, például palára épültek, de homokos, agyagos alapra is építkeztek, és ez hozzájárul a süllyedéshez. A tendenciát az is erősíti, hogy az utolsó jégkorszak végén visszahúzódott gleccserek nyomán Amerika keleti partvidékének egy része természetes módon is süllyed.

A kutatást vezető Tom Parsons, az amerikai földtani intézet geofizikusa hangsúlyozta, nem kell azonnal pánikba esni, ugyanakkor tudatában kell lenni, hogy a süllyedés növeli az áradások okozta kockázatot. Hozzáfűzte azt is, ez nem jelenti azt, hogy a nagy épületek megépítése hiba volt, de tisztában kell lenni azzal, hogy minden újabb építkezés egy kicsit jobban nyomja a talajt.

A Sandy hurrikán okozta áradás miatt 2012-ben New Yorkban víz alá kerültek a metróhálózat egyes részei és áramkimaradások is voltak. 2021-ben az Ida hurrikán városrészeket öntött el, és több halálos áldozata is volt az árvíznek. A tudósok szerint a klímaváltozás hatása súlyosbította mindkét természeti katasztrófát.
Parsons hangsúlyozta, hogy New Yorknak és más tengerparti városoknak is fel kell készülniük az áradások okozta veszélyekre.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK