Zöldmánia

A megújuló energia átveszi az uralmat?

Egy munkanapon át megújuló energiák fedezték Spanyolország teljes áramszükségletét.

Egy átlagos hétköznapon délelőtt tíz és este hét között, azaz kilenc órán át a megújulókból származó termelés fedezte az ország szükségletének száz százalékát. Ehhez a pillanathoz már többször elérkezett a spanyol hálózat, de soha nem ilyen hosszú ideig. Ebből a szempontból jelentős az átlagos hétköznap kifejezés, amennyiben ilyenkor magasabb a fogyasztás, mint hétvégén vagy egy ünnepnapon.

Az, hogy nap-, szél- és vízenergiából több áramot állítottak elő az adott napon, nem jelenti azt, hogy a nukleáris, szén- és gázerőművek ne termeltek volna. A többletből Franciaországba, Portugáliába, valamint Marokkóba és Andorrába exportált áramot Spanyolország.

Ezenkívül tápláltak energiát a szivattyús vízerőművekbe is, amelyek energiát vesznek fel azon napszakokban, amikor alacsonyabbak az árak, és termelnek, amikor drágább az energia.

A megújulóenergia-rekordot nem csak a kedvező időjárásnak köszönhetik a spanyolok, az utóbbi idők erős kapacitásnövekedése is meghatározó, azon belül is a háztartási napelemeké: egyfelől többletenergiát táplálnak a hálózatba, másfelől csökkentik a szükségletet, amikor süt a nap – írta a player.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK