Zöldmánia

Nemkívánatos lett a Greenpeace

Az orosz főügyészség nemkívánatosnak nyilvánította a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi tevékenységét.

A hatóság szerint a Greenpeace tevékenysége veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjének alapját és biztonságát. A főügyészség döntése mind a nonprofit szervezetre, mind a nemzetközi alapítványra vonatkozik.

Az orosz hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a Greenpeace környezetvédelmi tevékenységét „politikai álláspontok aktív népszerűsítése” kíséri, valamint kísérletek az állam belügyeibe való beavatkozásra, ami az állam gazdasági alapjainak aláásására irányul. A főügyészség szerint a szervezet információs kampányokkal és nem engedélyezett akciókkal befolyásolja a közvéleményt, gyakran akadályozza az orosz kormányzati programoknak „az ország számára előnyös infrastrukturális és energetikai projektek megvalósítását”.

A közlemény szerint a Greenpeace Alapítvány külföldi ügynökök tevékenységét finanszírozza és az orosz törvények módosítását követeli, a társadalmi-politikai helyzet destabilizálására, valamint alkotmányellenes hatalomváltásra törekszik az országban. Az orosz igazságügyi minisztérium márciusban külföldi ügynöknek minősítette a Természetvédelmi Világalapot.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK