Zöldmánia

Korlátozzák a francia légi közlekedést

Franciaországban betiltják azokat a rövid távú belföldi légi járatokat, amelyek két év fél óránál rövidebb vonatozással helyettesíthetők.

A tilalom életbe lépésével a Párizs és Franciaország több nagyvárosa, például Nantes, Lyon, illetve Bordeaux közötti közvetlen légi járatok megszűnnek.

Laurent Donceel, az Airlines for Europe, az európai légitársaságokat tömörítő lobbiszervezet megbízott vezetője kijelentette, hogy a tiltás csak minimális hatással lesz a szén-dioxid-kibocsátásra, hozzátéve, hogy a kormányoknak valódi és értelmes megoldásokról kellene dönteniük a légiközlekedési szennyezés kapcsán.

A franciaországi rövid távú járatok betiltására vonatkozó jogszabálytervezetet az Emmanuel Macron elnök kezdeményezésére 2019-ben létrehozott franciaországi klímaügyi polgári konvenció dolgozta ki. Eredetileg a vonattal 4 óránál rövidebb utazással elérhető célállomások esetén javasolták a járatok betiltását, amely az egész ország belföldi légiközlekedését ellehetetlenítette volna, később ezt két és fél órára csökkentették.

A tiltás mellett érvelők szerint egy repülőgép utasonként átlagosan 77-szer több szén-dioxidot bocsát ki, mint a vonat, sőt a vasút olcsóbb, és az időveszteség sem haladja meg a 40 percet az érintett útvonalakon. A francia légitársaságok egyelőre nem kommentálták a szabályt – írta az airportal.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK