Zöldmánia

Irány Horvátország egyetlen felöltéssel

A Gotion High-tech cég legújabb fejlesztésű LMFP akkumulátorcellái 1000 kilométeres hatótávot ígérnek. Nemsokára a horvát nyaralásra is elautózhatunk egy feltöltéssel.

Az LMFP akkumulátorok, amelyeket egyre többen kívánnak gyártásba küldeni, a lítium-vas-foszfát kémia továbbfejlesztései, amelyek a mangán hozzáadásával igyekeznek kiküszöbölni az olcsóbb alternatíva kisebb energiasűrűségét. Míg a szokványos LFP cellák nagyjából 160 Wh/kg energiasűrűségűek, addig a Gotion azt állítja, hogy az új L600 LMFP cellája 240 Wh/kg (525 Wh/l) sűrűséget ért el. Az aksik szobahőmérsékleten 4000, míg magasabb hőfokon üzemelve 1800 ciklust is kibírnak. Ez azt jelenti, hogy a technológia energiasűrűségben beérte a drágább és problémásabb anyagokat (is) tartalmazó NMC-t, miközben az élettartama megfelelő hűtési teljesítmény esetén a duplája is lehet.

A Gotion a cellák mellé egy új akkupakkot is tervezett, amely szendvicsszerkezetű, kétoldalas folyadékhűtéses, a kialakítása 45 százalékkal csökkenti az alkatrészek számát, a tömege pedig 32 százalékkal alacsonyabb. Az akkucsomag kábelezését is újragondolták, így 303 helyett 80 méter vezeték is elég, a helykihasználás pedig 76 százalékos.

A vállalat szerint akkupakkszinten 190 Wh/kg energiasűrűség érhető el ezzel a megoldással. Arról egyelőre nincs hír, hogy mely autókba kerülhet az új aksi – írta a villanyautosok.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK