Zöldmánia

Nagyot lépne előre az Erste

A hitelintézet az idén már karbonsemlegesen működik Magyarországon.

A hitelintézet saját működéséből fakadó karbonlábnyoma tavaly 1700 tonna volt, ami 70 százalékkal kevesebb az öt évvel ezelőttinél, és 220 átlagos magyar felnőtt karbonlábnyomának felel meg. Ezt a kibocsátást a bank kvótavásárlással semlegesíti.

A karbonsemlegesség eléréséhez az Erste átfogó programot hajtott végre: hat év alatt 95 százalékkal csökkentette a papírkibocsátását, csak a jogilag kötelezően írásban kiküldendő papírok maradtak meg. Az energiafelhasználást 16 százalékkal mérsékelték az elmúlt öt évben, részben a folyamatosan modernizált fűtési, hűtési és világítási rendszereknek köszönhetően, részben pedig azért, mert a munkatársak is odafigyelnek arra, hogy energiamegtakarítást érjenek el.

A bank a száz fiókból álló hazai hálózata egészének és a székházának az áramellátását is zöldenergiából biztosítja. A pénzintézet megkezdte gépjárműparkjának cseréjét, jövőre az elektromos autók aránya a flottában eléri a 20 százalékot, ami 2025-ben 30 százalék fölé nő. A bank 2030-tól száz százalékban elektromos hajtású járműveket üzemeltet.

A tájékoztatás szerint az Erste Csoport azt vállalta, hogy 2050-től a hitelezése is karbonsemleges lesz, vagyis megszünteti azt a kibocsátást is, amit az általa finanszírozott projektek okoznának.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK