Zöldmánia

Ez is egy megoldás a spórolásra

Este 11-től a vietnami főváros, Hanoi minden parkjában és a 8 milliós város kétharmadában kikapcsolják a közvilágítást.

A hatóságok így próbálják csökkenteni az elektromos hálózatra nehezedő terhelést, amelyet a légkondicionálók és ventilátorok megnövekedett használata okoz, mivel az emberek így igyekeznek megküzdeni a hőséggel. A hatóságok azt remélik, hogy ezzel csökkentik a légkondicionáló berendezések által nagymértékben igénybe vett elektromos hálózat terhelését és pénzt takarítanak meg.

A tudósok szerint a globális felmelegedés is szerepet játszik a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosbodásában a délkelet-ázsiai országban. Május elején 44,1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek az országban, ami rekordot jelent. Áprilisban és május végén is hőhullám sújtotta az országot, ami megnehezítette az élet- és munkakörülményeket, különösen a városokban. Az EVN áramszolgáltató szerint a légkondicionálók és ventilátorok intenzív használata megterheli az elektromos hálózatot. További gondot jelent, hogy az ország északi részén a súlyos szárazság miatt a tározók vízszintje 30-40 százalékkal csökkent.

A Hanoi által elfogadott intézkedésnek köszönhetően minden nap egy óra világítást takarítanak meg. A város már korábban is fogadott el hasonló intézkedéseket, de nem ilyen léptékben. A mostani augusztus végéig tarthat.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK