Zöldmánia

Megvizsgálják a városi méhlegelőket

A városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden.

A Mondolo Egyesület 2021-ben Beporzó hadművelet néven elindított természetvédelmi street art programjában Szegeden tíz helyszínen alakítottak ki vadvirágos méhlegelőket.

A projekt második ütemében az egyesület, a Szegedi Tudományegyetem és a helyi önkormányzat a méhlegelők ökológiai, talajtani és városklimatológiai hasznát vizsgáló kutatási programot indított. A februártól késő őszig tartó vizsgálat célja felderíteni, hogy a parkok gondozott gyepfelületeit megtörő magas növényzet milyen élőhelyvédelmi, klímajavító, biodiverzitást növelő és vízmegtartó szerepet tölt be.

A program következő eleme a tervek szerint meghatározni, hogy a városi zöldfelület gazdálkodás ilyen átalakításának milyen közvetlen vagy közvetett anyagi haszna van. A klímaváltozás miatt a városok, így Szeged éghajlata is egyre szárazabb és forróbb, a kedvezőtlen változások mérséklése érdekében pedig cselekvésre van szükség. Át kell alakítani a zöldfelületeket, olyan növényeket kell találni, amelyek bírják a melegebb, szárazabb városi klímát.

A kutatások során szakdolgozók és PhD-hallgatók megvizsgálják, hogy mely időszakokban milyen beporzó rovarok milyen életstádiumban fordulnak elő a méhlegelőkön. A legelők a talajra gyakorolt hatásait is figyelemmel követik, választ adva a helyi vízbeszivárogtatásban, vízmegtartásban, talajéletben és talajszerkezetben megkövetkező változásokra.

A pontosabb eredmények érdekében a szegedi méhlegelők számát megduplázták, immár 22 ilyen terület van a városban. A vizsgálatok egyik célja a zöldfelületek számára olyan, lehetőleg őshonos fajokból álló növénytársulások kialakítása, melyek a leghatékonyabban alkalmazkodnak a városi klímához és lehetőleg önfenntartók.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK