Zöldmánia

Expedíció indul a Kárpátok védelméért

A Greenpeace öt országot érintő, 40 napos expedíciót indított a Kárpátok erdeinek védelméért, miután a szervezet óriási pusztítást tárt fel a határokon átívelő hegyvonulat erdeiben.

A helyi és regionális szakértőkből, valamint önkéntesekből álló csapat arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb védelemre van szükség, ha meg akarjuk menteni Európa utolsó érintetlen és öreg erdeit. Az út során a szervezet képeket, videófelvételeket és írásos feljegyzéseket készít a Kárpátok még megmaradt, értékes erdeiről és a természetvédelem gyengeségeiről.

A túra magyarországi állomása a Mátra, amely a teljes Északi-középhegységgel része a Kárpátoknak. Az expedíció tagjai május 30-án érkeztek a Mátrába, ahol többek között magyar ökológusokkal, erdészekkel találkoznak, hogy megismerkedjenek a magyarországi erdők állapotával és az itteni erdőkezelési gyakorlatokkal.

A Kárpátokban még megmaradt erdők élőhelyei több vadon élő állatnak, növénynek, hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, vizet tartanak vissza, védenek az áradások, aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek ellen, mégis óriási ütemben pusztítják őket. A szakértő szerint uniós összefogásra van szükség ezeknek az értékes élőhelyeknek a megmentéséhez.

A Greenpeace műholdfelvételek jelentése feltárta, hogy a Kárpátok nagy részén profitorientált, termelésre összpontosító erdőgazdálkodás zajlik. A létfontosságú erdei élőhelyeknek csupán a 3 százaléka olyan terület, ahol egyáltalán nincs fakitermelés, a Kárpátok többi részén viszont óránként átlagosan több mint öt futballpályányi erdő tűnik el.

A Greenpeace számításai szerint ha a mostani ütemben zajlik tovább a pusztítás, akkor a 2000-es években még meglévő erdőborítottság 20 százaléka eltűnik 2050-re. A környezet- és természetvédő szervezet a petícióval egybekötött nemzetközi kampánytól azt várja, hogy az Európai Bizottság és a nemzeti hatóságok sürgősen dolgozzanak ki egy nemzeteken átívelő cselekvési tervet és biztosítsák a végrehajtásához szükséges uniós pénzügyi forrást is.

(MTI, Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK