Zöldmánia

Szélmalomharc a műanyagok ellen?

Az Európai Unió megpróbálja felvenni a harcot az egyre növekvő műanyagszennyezés ellen, amely drámai mértékben megnövekedhet.

„A műanyagok egész ciklusára globális egyezményt kell kötnünk” – hangsúlyozta az illetékes uniós biztos a párizsi tanácskozáson, amelyen több mint ezer kormányzati és nem kormányzati környezetvédelemben érintett politikus vesz részt. „Az Európai Unióban egyre szigorítjuk a törvénykezést, hogy csökkentsük a műanyagszennyezést – jelentette ki Virginijus Sinkevicius uniós biztos. – Az egész világon fel kívánunk lépni ennek érdekében, mert a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, a szennyezés mindannyiunkat érint.”

Az Európai Unió vezető szerepet kíván játszani a műanyagszennyezés elleni harcban, ezért javasolja, hogy mindenütt váltsák ki a műanyagokat a természetben lebomló termékekkel – amennyiben ez lehetséges. Jelenleg ugyanis a műanyagok gyártása exponenciálisan növekszik a globális gazdaságban, és egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi életben. Ezért az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) kiemelten foglalkozik a műanyagszennyezéssel. Az ENSZ-közgyűlésen tavaly márciusban megállapodás született arról, hogy új nemzetközi fórumot kell létrehozni a műanyagszennyezés elleni harcra. A tagállamok jelentős része e célból koalíciót hozott létre, amelynek élén két társelnök, Norvégia és Ruanda áll. Afrikában különösen kritikus a helyzet.

Bár 2017 óta törvény tiltja az egyszer használatos műanyagzacskókat és palackokat, Kenya fővárosát elárasztják ezek a környezetszennyező műanyagok, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni az afrikai országban.

Nairobinak több mint négymillió lakosa van, a napi szemét súlya körülbelül 2400 tonna. Ennek mintegy egyötöde műanyag. A felmérések szerint a lakosság körülbelül 80 százaléka tartja be a törvényt, és nem használ műanyag zacskókat. A csomagoláshoz viszont továbbra is műanyagot használnak Kenyában is – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK