Zöldmánia

Az IKEA segít az újrahasznosításban

Évi 5 ezer tonna fabútorhulladék is lerakókba kerülhet Magyarországon, pedig lenne megoldás az újrahasznosításra.

Egy az IKEA által készített tanulmány a magyarországi bútorhulladék mennyiségét és kezelési lehetőségeit vizsgálta. Ebből kiderült, hogy az évi mintegy 43–59 ezer tonna fabútorhulladékból körülbelül 3-5 ezret helyezhetnek lerakóba és 14-19 ezer használt bútor kerül az égetőkbe.

„A bútortól való megszabadulás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bútorból hulladék lesz. A bútorhulladék-feldolgozó rendszer mellett éppen ezért nagy szükség lenne a hulladékképződést megelőző újrahasználati központokra is, amelyekből jelenleg mindössze öt működik Magyarországon” – mondta Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.

A cég felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 54,6 százaléka selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), elöregedtek (31,9) vagy megsérültek (25,8). A válaszadók többnyire ágyat és kanapét selejteztek le, míg a legkisebb arányban fogasokat, kerti bútorokat és kiságyakat.

„Nagyvállalatként az IKEA vezető szerepet kíván betölteni a fenntartható és megfizethető otthoni megoldások terén, mivel felelősséget érzünk ezen a téren. A fenntarthatatlan fogyasztás napjaink nagy problémája, amire megoldást szeretnénk kínálni. Ennek érdekében fejlesztjük a folyamatosan körkörös szolgáltatásainkat, amelyhez konkrét adatokra van szükségünk. Magyarországon mindeddig nem volt olyan tanulmány, amely kvantitatív és kvalitatív módon vizsgálná, hogyan bánnak az emberek a már nem használt bútorokkal – tette hozzá Bálint Attila. – Az IKEA globális vállalást tett arra, hogy 2030-ra teljesen körforgásos vállalat lesz, ezért is nélkülözhetetlen ezeknek a körforgásos szolgáltatásoknak a fejlesztése. Csak így tudjuk elérni, hogy csökkentsük az éghajlati lábnyomunkat és 2030-ra klímapozitívvá váljunk.”

A megkérdezettek 27 százaléka eladományozza a fölöslegessé vált bútorait, és csak 6,8 százaléka adja le egy újrahasznosító központban vagy hulladékudvarban. A válaszadók 18,9 százaléka online értékesíti, 13,5 százaléka pedig garázsban vagy pincében tárolja a megunt lakberendezési tárgyait. A megkérdezettek 7,8 százaléka nem megfelelő módszerrel szabadul meg a nem használt bútoroktól, például kommunális hulladékgyűjtőbe vagy mellé teszi ki azokat. Ennél is jóval kevésbé valószínű, hogy a bútorokat visszaadják a gyártónak vagy az eladónak, így csak a válaszadók alig 1 százaléka járt el.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK