Zöldmánia

Így foghatjuk vissza az energiafogyasztásunkat

Ha itthon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető a kibocsátás.

Elegendő a 30-40 fokos mosás
A mosógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítéséhez használják, ezért átlagosan szennyezett ruhák esetén elegendő 30-40 fokos programot választani. Ha van gyorsmosás vagy TurboWash funkciója, akkor azzal nemcsak energiát, de időt is megtakaríthatunk. Egy-két ruha miatt ne indítsuk el a gépet, ugyanakkor túlzsúfolni sem célszerű, mert az a mosás és az öblítés hatékonyságának kárára megy. Célszerű nagyobb kapacitású mosógépet használni, így kevesebb használat is elegendő ugyanakkora ruhamennyiség kimosására. Amennyiben szárítógépet is használunk, érdemes a ruhákat a szárítás előtt minél nagyobb fordulatszámon centrifugálni – kivéve az igényes anyagú vagy vasalást igénylő ruhadarabokat.

Kézi mosogatás, vagy mosogatógép?
Tévhit, hogy a kézi mosogatás víztakarékosabb és rezsibarátabb, mint a mosogatógép. Ha az egész Európai Unió átállna a gépi mosogatásra, évente 92 terawattóra energiát és több mint hatmilliárd liter ivóvizet lehetne megtakarítani. Ez a vízmennyiség elegendő lenne 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez.
A mosogatógépek esetén is érdemes megvárni, míg megtelik a készülék, és fontos a megfelelő program kiválasztása. Kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények esetén elegendő alacsonyabb hőfokú tisztításra állítani. Nincs szükség vízpazarló kézi előmosogatásra vagy előöblítésre, mivel a maradékot könnyedén eltávolíthatjuk használt papírszalvétával. A legjobb eredmény elérése érdekében a bepakoláshoz kövessük a gyártó utasításait a használati kézikönyvben.

Hová tegyük a hűtőt?
A hűtőszekrényt nem szabad sem a tűzhely közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, így a faltól tartsunk legalább 5 cm távolságot, de ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket pedig évente kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást. Ha a hűtőnknek van energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmódja, akkor 1-2 napnál hosszabb távollét esetén kapcsoljuk át erre a készüléket.

Rendszeres törődést igényel a klíma
Bár a forró nyári napokon nagy kísértés a légkondicionálót jéghidegre állítani, ez sem a számlánknak, sem az egészségünknek nem kedvez. A belső hőmérsékletet mindig a külsőhöz mérten állítsuk be: legfeljebb 8-10 fok különbség legyen a kettő között, hogy a szervezetünknek legyen ideje alkalmazkodni, ha ki- vagy bemegyünk. Kerüljük a közvetlen légáramot is, tehát ne tartózkodjunk hosszabb ideig azon a helyen, ahová a klíma hideg levegőt fúj. Figyeljünk oda a berendezés rendszeres karbantartására: minden szezon előtt tisztítsuk meg, igény esetén pedig cseréljük benne a szűrőket. Időnként szenteljünk figyelmet a kültéri egységnek is, amire ha nagymennyiségű kosz rakódik, megnőhet az energiafelvétel.

Ha nem nézzük, kapcsoljuk ki a tévét
Használjuk a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat a tévén, mint például egyes modelleken a környezeti fénytől függő automatikus fényerő-szabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zenehallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha senki sem nézi a tévét, kapcsoljuk ki.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK