Zöldmánia

Így védhetjük meg a tengereket

A június 8-i óceánok világnapja fő kérdése, hogy a világ hogyan tud együttműködni a tengerek egészségének és biológiai sokféleségének védelmében.

Az óceánok világnapjának célja, hogy emlékeztessen bennünket az óceánok fontosságára és a bolygó fenntartásában játszott szerepükre. Ehhez kapcsolódik az SDG14, amelynek az egyik célja, hogy 2025-ig jelentősen csökkentse a tengeri szennyezés minden típusát.

Az SDG14- Élet a víz alatt az Egyesült Nemzetek Szervezete által 2015-ben meghatározott 17 fenntartható fejlődési cél egyike. Idetartozik a szennyezés és a túlhalászás megszüntetése az óceánok egészségének és a tengeri élőlények túlélésének biztosítása érdekében, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a globális gazdasági fejlődés és az éghajlat szabályozása szempontjából.

A kezdeményezés legfontosabb céljai: 2025-ig jelentősen csökkenteni kell a tengeri szennyezés minden típusát, ökoszisztémák védelme és helyreállítása a tengereken és a partok mentén, csökkenteni az óceánok savasodását a tudományos együttműködés fokozásával, a fenntartható halászat előmozdítása a kitermelés, a túlhalászás és a pusztító halászati gyakorlatok szabályozásával, a kisüzemi halászat támogatása, a nemzetközi tengerjog végrehajtása és érvényesítése.

Az óceánok és a tengerek védelmében a legfontosabb, hogy ha külföldre megyünk nyaralni, ne szemeteljünk, és olyan éttermekben együnk, ahol fenntartható halászatból készítik az ételeket. Ha ajándéktárgyakat vásárolunk, csak olyat vegyünk, amiről biztosan tudjuk, hogy nem úgy állították elő, hogy tengeri állatot gyilkoltak érte.

A környezettudatosság is rendkívül fontos, ezért a kozmetikumok vásárlásánál körültekintőnek kell lennünk, hogy az adott termék mit tartalmaz. Egyes szerekhez például olyan veszélyeztetett fajokat használnak fel, mint a csikóhal.

Csökkentsük a vízfogyasztásunkat, amivel nemcsak az óceánok élőlényeinek, hanem közvetlenül magunknak is jót teszünk. Redukáljuk a kevesebb le nem bomló műanyag hulladék mennyiségét. A PET-palackos ásványvíz helyett válasszuk a ballonos vízszolgáltatást – írta a travelo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK