Zöldmánia

Szép álom a papírmentes iroda

A 2025-től minden nagyvállalat számára kötelező fenntarthatósági jelentés, ami ösztönözheti az irodákat a fenntartható működésre.

Sok irodánál a feltételek is adottak ahhoz, hogy megfelelően gyűjtsék a szelektív hulladékot, azonban a kialakításnál, a kommunikációnál vagy egyéb okok miatt ez mégsem működik megfelelően.
Pedig a legjobb hulladék az, amelyik nem is keletkezik. Bár jó lenne, ha sokan így állnának hozzá a hulladékkérdéshez, hiányosságok bőven adódnak a beszerzéstől kezdődően az irodai munkavállalók oktatásán át a takarításig. Pedig már többféle technológiai újítás létezik, amely elősegíti a hulladékmentesség megvalósítását – többek közt ilyen az elektronikus dokumentáció –, azonban ugyanennyire fontos az emberi tényező is. Például az emberek lustaságra és időhiányra alapoznak a kapszulás kávéfőzők esetén, amelyek annak ellenére nagyon elterjedtek, hogy rendkívül sok szemetet termelnek a hagyományos kávéfőzőkhöz képest.

A papír elhagyása azonban egy másik probléma. Sok esetben tapasztalható, hogy nem lehet kiküszöbölni a papíralapú iratkezelést. Bár lehet említeni jó példákat a papírmentes irodákra, ez főleg az olyan országokban valósult meg, ahol elterjedt az elektronikus dokumentáció, így jóval kevesebb a keletkező papírhulladék.

Szerencsére már egyre több ügyet lehet elintézni az ügyfélkapun keresztül, ami nagyban lecsökkenti a papírhasználatot. Viszont nagyobb probléma, hogy sokan megszokásból, vagy egyéb okból kinyomtatnak szinte mindent, holott ez sokszor nem lenne szükséges – írta a hvg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK