Zöldmánia

Végleg leáldozott a kupakgyűjtő akcióknak

Uniós előírás kötelezi az italgyártókat az új kupakok bevezetésére, amelyek rögzített műanyag kupakok lesznek.

Bár Magyarországon még csak néhány italgyártó vezette be a rögzített műanyag kupakot, 2024 júliusától teljesen megszűnik a hagyományos műanyag kupakok használata a műanyag palackokon és a gyümölcsleves dobozokon, ekkortól a kupakot környezetvédelmi okokból rögzíteni kell.

„A többi európai uniós tagállamhoz hasonlóan a gyártók a következő évben Magyarországon is fokozatosan állnak át az új megoldás használatára, a fenti határidőig minden iparági szereplőnek készen kell állnia arra, hogy olyan csomagolást vezessen be, amelynél a kupak az italtárolóhoz rögzítve marad a termék rendeltetésszerű használata során. Fontos cél az is, hogy 2024 júliusától már csak ilyen termék kerüljön forgalomba” – mondta el Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára.

A szervezet szerint a kupak rögzítésével az a cél, hogy megakadályozzák, hogy az a kommunális szemétben vagy a természetben eldobálva végezze, így hozzájárul a csomagolási hulladék csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság megvalósításához.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK