Zöldmánia

Már a Mount Everest sem szent a túrázóknak

Az ember mindenhol képes otthagyni a maga szeméthalmát, és ezalól a Föld legmagasabb hegyei sem kivételek.

A kereskedelmi expedícióknak köszönhetően megnőtt a turistaforgalom a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, mivel a hegyi vezetők és serpák szinte már bárkit fel tudnak vinni. Beszámolókból lehet tudni, hogy nem egy esetben akár szó szerint felráncigálják a 8848 méteres hegycsúcsra azt, akinek van elég pénze hozzá.

Az idén az Everest első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék a hegy meghódítását.

Ez a megnövekedett turistaforgalom pedig rengeteg hulladékkal is együtt jár, amelynek a mennyisége elképesztő: két hónap alatt több mint 35 tonna szemetet szedtek össze a Mount Everesten és más nepáli hegyeken a nepáli hadsereg vezette csapatok.

YouTube video

A 8848 méteres Mount Everestről és a 8516 méter magas Lhocéről 13 621 kiló szemetet távolítottak el, míg a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőiről 18 529, illetve 3567 kilót.
A Himalája csúcsain évről évre tartanak nagytakarítást, a nepáli hadsereg 2019 óta vezeti a szemétszedést, ebben az évben a március 28-tól június 5-ig tartó időszakban három csapatot is kiállítottak.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK