Zöldmánia

Betiltanák a mosást is?

Egyre többen vannak azok, akik azt vallják, hogy kevesebbet kell mosni a ruhákat – vagy egyáltalán nem kell mosni. Új mozgalom indult el a környezetvédők között, a no wash.

Az nem új keletű, hogy a farmernadrágot ritkán kell mosni, hiszen a farmer a szappantól és a víztől puha lesz, a kontrasztos minták pedig megfakulnak. Ezt az elvet vallja a Levi’s farmergyártó vállalat vezérigazgatója is. De akkor mégis hogyan tisztítják az elkoszolódott ruhadarabot? Ahelyett, hogy azonnal a mosógéphez rohannának, a farmerek viselői más ápolási módot választanak, például UV-sugárzást vagy éjszakai kiszellőztetést.

Azonban a no wash denim követői nemcsak a farmernadrágot nem mossák, hanem más ruhadarabokat sem. Stella McCartney szerint az a szabály, hogy ha nem kell feltétlenül kimosni valamit, akkor ne mosd ki. „Nem cserélném le minden nap a melltartómat, és nem dobom be a mosógépbe csak azért, mert már elkoszolódott. Én is hihetetlenül higiénikus vagyok, de nem rajongok a vegytisztításért, vagy igazából semmilyen tisztításért.”

Mások a környezetvédelem vagy az emelkedő villamosenergia-költségek miatt gondolják át a mosási szokásaikat. Mac Bishop, a Wool & Prince ruházati cég alapítója kifejtette, hogy a kényelemre és minimalizmusra helyezte a hangsúlyt, ami a férfi fogyasztóknak igazán bejön, különösen azoknak, akik eleve nem szerettek mosni. Mivel a nőket évszázadokon át szexista mosodai reklámokkal bombázták, kevésbé lennének fogékonyak arra az ötletre, hogy ne mossák a ruháikat – elmélkedett, és a kutatások alátámasztották, hogy a nőknél a környezetvédelem hatékonyabb érv, mint a kényelem.

De mi van akkor, ha hogy egy ruhadarab nem piszkos, de beleizzadtunk? A no wash mozgalom követői közül többen ecettel és vodkával permetezik be a ruhát – leginkább a hónaljrészét, majd kiakasztják éjszakára szellőzni. A kezdeményezés hívei szerint a mosás hanyagolása a ruhadarab élettartamát is meghosszabbítja, emellett sok pénzt lehet spórolni az energián, a vízen és a mosószeren.

Mark Sumner, a Leedsi Egyetem fenntartható divatszakértő tanára szerint a mosás során a ruhadarabok elszakadhatnak, összemehetnek és elveszíthetik a színüket. Kollégájával, Mark Taylorral azt tanulmányozza, hogy a háztartási mosásból származó mikroszálak hogyan kerülnek a tengeri állatokba. Bár szerinte a környezet szempontjából a ruhamosás gyakoriságának csökkentése helyes döntés, nem támogatja a teljes mosógép-moratóriumot – írta a bitcoinbazis.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK