Zöldmánia

Teljesen megváltozhat a Forma–1

Ellen Jones, az F1 környezetvédelmi, szociális és irányítási vezetője a fenntarthatóság jegyében rendkívül magasztos célokat tűzött ki a sportág elé.

A Forma–1 az utóbbi években a környezettudatosság jegyében rendkívül fontos változtatásokat tett a technikai berendezkedés terén. Úgy tűnik azonban, hogy ez csak a kezdet, és 2026-ban hatalmas lépést tehet a sportág a fenntarthatóság felé.

„A nettó zéró 2030-ig azt jelenti, hogy legalább 50 százalékkal csökkentjük a kibocsátásunkat” – jelentette ki Ellen Jones. – Már csak hét ét évünk van, ami rengeteg munkát jelent, és a ma rendelkezésre álló technológiákat kell használnunk. A karbonlábnyomunk 2021-ben 17 százalékkal csökkent a 2018-as kiindulási szinthez képest, ami tényleg nagy eredmény.”

A fenntartható üzemanyag bevezetésére való törekvés a 2026-os motorszabályokkal kapcsolatos változtatásokkal kap újabb löketet. Ennek kapcsán több új gyártót is üdvözölhet a sorai között a Forma–1.

„A fenntarthatósági stratégiánknak három fő pillére van – tette hozzá. – Az első, hogy 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá váljunk, a második, hogy több fenntartható rendezvénynek adjunk otthont, a harmadik pedig az, hogy az autóversenyzés sokszínűbb és befogadóbb legyen. A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás azt jelenti, hogy az abszolút kibocsátásunkat a felére csökkentjük, vagyis 2026-ra fenntartható üzemanyagokat használunk majd” – írta a motorsport.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK