Zöldmánia

Gondban lesznek a fapados járatok

Spanyolország lehet a következő, ahol az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként leállíthatják a rövid távú fapados járatokat.

Madrid követheti Franciaország példáját, ahol az éghajlatváltozás miatt a múlt hónapban lépett életbe a belföldi járatok tilalma a rövid, vonattal két és fél óránál rövidebb idő alatt teljesíthető útvonalakon.

A spanyol hatóságok már tervbe vették, hogy hasonló lépéseket tesznek, miután a miniszterelnök, Pedro Sánchez mintegy két évvel ezelőtt bevezetett és 2050-ig szóló tervezete hasonló intézkedéseket tartalmazott. Különféle tanulmányok pedig kimutatták, hogy a spanyolországi légi közlekedés kétszer akkora szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a nagy sebességű vonatoké.

Utazási szakértők kutatásából az is kiderült, hogy az elmúlt 12 hónapban 5744 járat közlekedett Barcelona és Madrid között, vagyis a vonattal körülbelül két és fél órás, mintegy 630 kilométeres úton. A légi közlekedés által generált teljes szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben mintegy 54 ezer tonnát tett ki, ami 132 százalékos növekedés a kibocsátásban, szemben az azonos számú utasból álló vonatok által kibocsátott 27 ezer tonnával – írta az in.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK