Zöldmánia

Fából készül az új városnegyed

A Henning Larsen és a White Arkitekter stúdió tervezi a stockholmi Wood Cityt, vagyis Favárost, amely a világ legnagyobb, fából készült épületegyüttese lesz.

A Stockholm Sickla városrészében épülő negyed 250 ezer négyzetmétert foglal el, hétezer irodahelyiség és kétezer lakás lesz benne. „Az erdő nyugalmával átitatott városi környezet megteremtésére törekedtünk, ennek eredményeként sűrű, de nyitott tér jön létre, a skandináv dizájn jellegzetesen minimalista és funkcionális esztétikáját hordozva” – mondták az építtető cég, az Atrium Ljungberg részéről.

„Az építészek olyan természetes részleteket képzeltek el, mint a jól szigetelő zöldtetők és a nagy ablakok, amelyeken át akadálytalanul áramlik be a fény, mindez pedig a környezettel harmóniában élő városról alkotott elképzelésünket testesíti meg” – tették hozzá.

Az épületek tűzálló tömör faanyagból épülnek, ami kisebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a beton, és mind az építési fázisban, mind a teljes életciklus alatt kisebb az ökológiai lábnyoma. Az építtető szerint csendesebb az építési folyamat, az emberek pedig jobban érzik magukat benne, amikor már ott élnek.

A városrész a tervek szerint azzal is hozzájárul a klímabarátsághoz, hogy maga termeli meg a működéséhez szükséges energiát. A fejlesztés alapkőletétele 2025-ben lesz, az első épületek várhatóan 2027-ben készülnek el – írta a roadster.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK