Zöldmánia

Újabb rossz hír a Mount Everestről

A himalájai gleccserek a klímaváltozás miatt 2011 és 2020 jóval gyorsabban olvadtak, mint a megelőző évtizedben

Mindez azért jelent komoly gondot, mert ez csaknem kétmilliárd ember vízellátását biztosítja. A Hindukus-Himalája régió vízbázisa ugyanis a hegyekben élő mintegy 240 millió ember számára kulcsfontosságú vízforrás, és a folyóvölgyekben élő további 1,65 millió ember vízellátásáért felelős.
A himalájai gleccserek a világ legfontosabb folyórendszerei közül tízet látnak el vízzel, köztük a Gangeszt, az Indust, a Sárga-folyót, a Mekongot és az Iravádit. Ezek a folyórendszerek közvetlenül vagy közvetve több milliárd ember élelmiszer-, energia- és bevételi forrását jelentik.

Az erről készült tanulmány vezető szerzője, Philippus Wester elmondta, hogy azzal már eddig is tisztában voltak, hogy a gleccserek a globális felmelegedés miatt olvadnak, az viszont kifejezetten váratlan és sokkoló volt számukra, hogy sokkal gyorsabban olvadnak, mint gondolták.

„Az évszázad végére a jelenlegi olvadási tempó mellett a gleccserek 80 százalékot veszthetnek a tömegükből” – írta jelentésben a katmandui székhelyű Nemzetközi Központ az Integrált Hegyvidéki Fejlesztésért (ICIMOD) kormányközi szervezet. E szerint 2100-ra a tömegük egyharmadát vagy akár a felét akkor is elveszíthetik a gleccserek, ha a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest sikerül 1,5-2 Celsius-foknál megállítani.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK