Zöldmánia

Ez a legzöldebb ház Európában?

A legnagyobb zöldhomlokzattal ellátott épület jelenleg Európában a Düsseldorfban található KII iroda- és üzletház.

A klímaváltozás előrehaladtával lassan elviselhetetlenek lesznek a nyarak a nagyvárosokban. Kutatók, építészek, várostervezők világszerte dolgoznak a települések hűtésére alkalmas módszerek kidolgozásán, a tetőcserepek fehérre festésétől kezdve a fásításon keresztül a párásító berendezések telepítéséig, sőt még légkondicionáló hatású szélpark is szerepel a megoldási kísérletek között.

Szinte új építészeti stílusként is kezdhetjük értelmezni a zöld növényekkel gazdagon borított épületeket, amelyek leghíresebb példái az Stefano Boerri olasz építész nevéhez fűződő függőleges erdők.

A legnagyobb zöldhomlokzattal büszkélkedő épület jelenleg a németországi Düsseldorfban található, ez pedig a KII (Kö-Bogen 2) iroda- és üzletház. A falait 30 ezer gyertyánsövénnyel ültették be, így az épület képes annyi szén-dioxidot elnyelni, amennyit 80 nagy lombhullató fa. A zöldítés az épület mikroklímáját is javítja. Megakadályozza, hogy az erős napfényben a homlokzat nagyon komolyan felmelegedjen és felforrósítsa a környező levegőt.

A zöldfelület emellett energiaátalakítóként is működik. Egy öntözőrendszer biztosítja a gyertyánsövények számára a szükséges vizet és tápanyagot, a növények pedig a leveleiken keresztül nedvességet juttatnak a levegőbe, ami hűsítő hatást eredményez. A levelek a szén-dioxid mellett megkötik a finom port és oxigént termelnek.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK