Zöldmánia

Továb bővül az elektromostöltő-hálózat

Négyállásos, ultragyors elektromosautó-töltő állomást adtak át az Aldi Székesfehérvár, Szent Flórián körúti üzletének parkolójában.

A 300 kW teljesítményű egyenáramú töltőberendezések a jelenleg elterjedt egyenáramú elektromos autó töltőknél hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani, így az arra alkalmas járműveknél a megfelelő körülmények esetén akár egy 15 perces bevásárlás alatt is feltölthető a jármű akkumulátora. Az ultragyors töltők az e-mobilitás jelenlegi dinamikus fejlődési üteme mellett rövidesen elengedhetetlenek lesznek a hosszabb utazáson levő, vagy otthoni töltési lehetőség nélküli autósok számára.

Az E.ON az Aldival együttműködésben, 2025 elejéig további 14 magyarországi helyszínen telepít majd 2-2 ultragyors, 300 kW-os töltőt. Ezek a 300 kW-os teljesítményt megosztva kétszer 150 kW-ot tudnak biztosítani, így 30 ultragyors töltőn, 60 töltőpont áll majd az autósok rendelkezésére. Az E.ON 260 magyarországi nyilvános elektromosautó-töltője közül 146-ot az Aldi-val közösen üzemeltet.

A most átadott töltőállomás a nemzetközi E.ON csoport ultratöltő telepítési programjának része, amely Európa 9 országában több mint ezer 150 kW-os ultragyors töltőpont telepítését irányozta elő. Az E.ON még 2022-ben egy konzorcium részeként pályázott az Európai Unió által finanszírozott Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közlekedésfejlesztési felhívására, ahol az ultragyors töltőhálózat megvalósítását célzó Connect-E Cohesion projekt támogatását nyerte el. Ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a legelső állomása a székesfehérvári töltőpontok átadása, amelyek nem csupán Magyarországon, az európai programban is elsőnek számítanak.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK