Zöldmánia

Jöhetnek az új típusú mobilok

A gyártók egyre inkább arra törekszenek, hogy az elromlott telefont lecseréljék az emberek, ne pedig megjavíttassák.

Húsz éve még egyáltalán nem jelentett gondot kicserélni egy mobiltelefon akkumulátorát, manapság viszont a gyártók arra törekszenek, hogy ez minél nehezebb legyen. Az EU új jogszabályt vezet be a folyamat visszafordítására. A rendelet arra kötelezi az okostelefon-gyártókat, hogy úgy alakítsák ki a készülékeket, hogy azok akkumulátorát a tulajdonosaik is ki tudják cserélni.

A törvény nemcsak az okostelefonokra, hanem a tabletekre és a fényképezőgépekre is vonatkozik, és komoly átalakításokra fogja kényszeríteni a gyártókat. És ez még csak egy eleme egy jóval összetettebb javaslatcsomagnak, aminek a célja, hogy csökkentse az elektronikai eszközök környezetterhelését.

A jövőben az EU-ban forgalmazott összes elektronikai berendezést, amelyben legalább 2 kilowattórás akkumulátor van, el kell látni egy nyilatkozattal a karbonlábnyomáról, azaz arról, hogy mekkora környezetterheléssel jár az előállítása.

Jelenleg évente nagyjából 150 millió okostelefont dob ki az emberiség, a szemétlerakókban álló készülékek millióiból pedig mérgező anyagok kerülhetnek a talajba és a talajvízbe. Ráadásul a kidobott telefonok jelentős része újrahasznosítható lenne, és olyan anyagokat, például kobaltot és lítiumot tartalmaz, amelyekre óriási az ipari kereslet.

Az Európai Bizottság tavalyi felmérése szerint az unióban élők 77 százaléka meghibásodás esetén lecserélés helyett inkább megjavíttatná a telefonját, ha tehetné, 79 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a gyártóknak egyszerűbbé kell tenniük a készülékek javítását – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK