Zöldmánia

Szavazzon az ország legszebb erdőjére!

Az agrártárca az erdőjárás népszerűsítése érdekében elindította a Keressük Magyarország legszebb erdejét! versenyt. Július 16-ig lehet szavazni.

A Vidékfejlesztési Program indulásától 28 190 hektárnyi erdőt telepítettek magán-erdőgazdálkodók, emellett 27 önkormányzat is részt vett a programban. Az agrártárcának a 2019-ben indított Országfásítási Programmal sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet, a településfásítás során pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési program vette kezdetét. Sikeres az Újszülöttek erdeje program megvalósítása is, amely mellett kutatási tevékenységre, illetve szemléletformáló erdei iskola programokra is nagy figyelmet fordít a minisztérium.

A hazai erdők látogatottsága a Covid idején megnőtt, és azóta sem csökkent. Ez évente legalább 40-50 millió látogatási alkalmat jelent. Hazánkban a 21 állami tulajdonban lévő erdészeti társaság több mint egymillió hektár erdőt kezel, amely az ország természeti vagyonának stratégiai része.

Az állami erdőkben jelenleg több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít aktív természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárdot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

Az erdőjárás népszerűsítése, illetve a felelős társadalmi szemlélet erősítése érdekében az Agrárminisztérium elindította a Keressük Magyarország legszebb erdejét! versenyt, a tárca közösségi oldalán július 16-ig bárki leadhatja szavazatát az általa legvarázslatosabbnak tartott erdőterületre – írta a vg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK