Zöldmánia

Újabb akcióban a klímaaktivisták

A firenzei keresztelőkápolna közelében tartott megmozdulás szolidaritási akció volt a szervezet tagjaival, akiket nemrég ítéltek kilenc hónap felfüggesztett börtönre és 1500 euró pénzbírságra.

Vörös festékkel öntötte le magát hétfőn a firenzei dóm közelében az Utolsó Nemzedék klímavédelmi szervezet öt aktivistája, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni harc fontosságára.
A kápolna közelében tartott megmozdulás szolidaritási akció is volt a szervezet tagjaival, akiket nemrég ítélt kilenc hónap felfüggesztett börtönre és 1500 euró pénzbírság megfizetésére a vatikáni bíróság, mert tavaly a Vatikáni Múzeumokban tartottak tiltakozó akciót.

Azért locsoltuk ma le a testünket vörös folyadékkal, a mártíromság vérének jelképével, mert a klímaválsággal szemben az életet választjuk – áll az Utolsó Nemzedék közleményében.

Az aktivisták kezében tartott molinón a Nem fizetünk fosszilis üzemanyagért felirat volt olvasható, a szervezet jelszava, amely a fosszilis üzemanyagok állami támogatásának beszüntetését szeretné elérni.

Az öt aktivista szolidaritását fejezte ki a 26 éves Ester Golfival és a 61 éves Guido Vieróval, akiket a büntetésen kívül májusban 28 ezer euró kártérítés megfizetésére köteleztek, amiért tavaly augusztusban odaragasztották magukat a híres Laokoón-szoborcsoporthoz. A szervezet közölte, hogy a hétfői akcióval fel kívánja hívni a pápa figyelmét a két aktivistára kirótt igazságtalan és aránytalan büntetésre. A dóm illetékesei szerint a keresztelőkápolnát nem érte rongálás a tiltakozó akció során. A vörös folyadék paradicsom- és áfonyalé volt.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK