Zöldmánia

Melege van? Hívja a segélyvonalat!

Németországban tavaly négyezren haltak meg a kánikula miatt, és hogy az idén ne legyen ennyi áldozat, egy önkéntes nyugdíjas segélyvonalat működtet időseknek.

Elke Schilling, a segélyvonal alapítója szerint egyre többen félnek a melegtől. A legtöbben attól tartanak, hogy ha napközben nem tudnak kimenni a lakásból, nehézséget okoz majd az élelmiszerek és egyéb cikkek bevásárlása.

A német egészségügyi minisztérium éppen ezért létrehozott egy honlapot, amin a kánikulára szabott protokollt tette közzé. Részletesen leírják, hogy mit tehetnek az önkormányzatok és egyéb szervek a nyári forróság idején.

A városokra erősebben hatnak a hőhullámok, a sűrűn épített környezet kályhaként felhevül, a zöldterületek pedig enyhébbek maradnak. Amíg az aszfalt és a beton 50 fok fölé melegszik, egy fás utca 30 fokos marad a kánikulában.

Diego Rybski, a Potsdami Klímakutató Intézet vezető tudósa figyelmeztet, hogy sok nagyváros továbbra is folytatja az üresen maradt telkek és területek beépítését az anyagi haszon miatt. Ez teljesen ellentétes a zöldítéssel, amit a globális felmelegedés indokol – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK