Zöldmánia

Újabb helyen tiltották be a nejlonzacskókat

Új-Zéland a világon elsőként kiterjesztette a műanyag zacskók tilalmát a vékony nejlontasakokra, amelyeket gyümölcsök vagy zöldségek vásárlásakor használnak.

A döntés egy szélesebb körű kormányzati kampány része, amelyet az egyszer használatos műanyagok ellen indítottak el. A legtöbb vásárló már saját szatyrot visz magával a boltokba, miután 2019-ben betiltották a nagyobb műanyag zacskókat. Az elmúlt években jó néhány országban hoztak hasonló korlátozást.

A környezetvédelmi minisztérium illetékese aláhúzta: Új-Zéland túl sok műanyagszemetet termel. Hozzátette: több mint egymilliárd műanyag zacskót takarítottak meg a tilalom 2019-es életbe léptetése óta. A legújabb döntésnek köszönhetően évente 150 millió nejlonzacskóval kevesebb fogy majd.

Az ottani kormány már több intézkedést hozott az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében. A kabinet októberben javaslatot tett a mezőgazdasági haszonállatok – egyebek között a juhok és a szarvasmarhák – által termelt üvegházhatású gázok megadóztatására. Ez lesz a világ első olyan rendszere, amelynek keretében a gazdák valamilyen formában fizetnek a mezőgazdasági kibocsátásokért. Az Új-Zélandon termelődött üvegházhatású gázok mintegy fele a mezőgazdaságból származik – írta a player.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK