Zöldmánia

Így bírjuk ki a hőséget

A Dyson szakértőinek tanácsai segítenek abban, hogy a kánikulában hogyan tudjuk megőrizni az egészségünket és az életminőségünket.

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges hőmérséklet komoly hatással van a közérzetünkre, napi működésünkre, emellett egészségügyi kockázatok hordozója. Azt szinte mindenki tudja, hogy a legmelegebb napszakban ne legyünk a napon, hogy milyen fontos az állandó hidratálás, hogy ennek megfelelően kerüljük a koffeint, az alkoholt és a megerőltető testmozgást a meleg órákban. A Dyson szakértői ehhez hozzátettek még néhány hasznos tanácsot.

Hordjunk természetes anyagokból készült ruhát
A fenntarthatóbb, a természetes anyagok, például a len vagy a pamut jobb légáteresztők, mint a poliészterek. A természetes szálak magukba szívják az izzadságból származó nedvességet és segítenek hűteni a testet. A poliészterek viszont vízállók, nem vezetik el az izzadságot, és jobban megtartják a hőt.

Jéghideg helyett langyos
Jó ötletnek tűnhet a hideg zuhany, de ha a szervezet extrém hidegnek van kitéve, a bőrbe áramló vér szabályozásával próbálja növelni a hőmérsékletét. Vagyis a jégfürdő egy pillanatra lehűt, a testhő nem változik. Azonban egy langyos zuhany után a szervezet megpróbál lehűlni, és felgyorsítja a bőr véráramlását, elősegítve a hőveszteséget. Egy kutatás szerint a 33 fokos víz a tökéletes választás a kánikula túlélésére. Ugyanígy javasolt száraz és meleg időben a meleg italok fogyasztása.

Próbáljunk meg aludni
Fontos, hogy ragaszkodjunk a szokásos lefekvési rutinunkhoz, akkor is, ha a hőség miatt jó ötletnek tűnik később ágyba bújni. Érdemes továbbá a paplan helyett vékony lepedővel takarózni, tovább szabályozva a testhőmérsékletet.

Kapcsoljuk ki az elektronikus eszközöket
Ezek az eszközök rengeteg hőt termelnek, érdemes tehát rászoktatnunk magunkat arra, hogy mindent kikapcsolunk és kihúzunk a konnektorból, amit nem használunk. A laptopok, számítógépek, töltőegységek és hosszabbítók mind növelhetik a szoba hőmérsékletét.

Légtisztítás és hűsítés
A legmodernebb légtisztító berendezéseket ellátták hűsítő funkcióval, ami alkalmas arra, hogy kellemes, hűvös és tiszta és friss levegőt varázsoljon az otthonunkba. Ezeket az eszközöket dupla Hepa filterrel szerelték fel, így amellett, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítanak, folyamatosan szűrik a levegőt a káros és nemkívánatos anyagokat magukban tartva.

Érdemes olyan multifunkciós eszközt választanunk, amely egyszerre szolgálja a hőmérséklet-szabályzást, a légtisztást, a fenntarthatóságot és a felhasználói kényelmet. Az új generációs légtisztítók folyamatosan figeylik a levegőminőséget, automatikusan állítják a légáramlás sebességét és algoritmusokkal szabályozzák a szoba hőmérsékletét – írta a napi.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK