Zöldmánia

Megdőltek a melegrekordok, de hol van még a vége?

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a klímaváltozás elszabadult: a csütörtökig eltelt hétben a napi átlaghőmérséklet 0,8 fokkal volt magasabb, mint az elmúlt 44 év hőmérsékleti rekordjai.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint a 0,8 fokos emelkedést a Maine-i Egyetem mérései napi szinten mutatják, míg a NOAA havi és éves mérések alapján adja ki a jelentéseit, így azok nem vethetők össze a mostaniakkal. A hivatal ennek ellenére elismerte, hogy az El Niño, a klímaváltozás és a meleg nyár miatt a bolygó több pontján megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) májusi jelentése erre előre felhívta a figyelmet, de az akkori becslések öt évet adtak a melegrekord megdőlésére, ehhez képest másfél hónap sem kellett hozzá.
A hőmérséklet az elmúlt nyolc évben folyamatosan növekszik, a mostani hét rekordjai pedig még mindig eltörpülnek ahhoz képest, hogy a WMO szerint mi várható az elkövetkező években. Karsten Haustein, a Lipcsei Egyetem légkörkutatója szerint a mostani július nagy eséllyel az eddigi legmelegebb hónap, ami a 120 ezer évvel ezelőtti interglaciális időszak óta beköszöntött a Földön.

Annak ellenére, hogy a NOAA szerint az adatok nem passzolnak a saját modelljeikbe, a klímakutatók egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás szintet lépett: Kínától az Antarktiszig rekordokat mérnek, ez pedig nem jó hír. Katharine Hayhoe, a Texas Tech klímakutatója elmondta, a mostani rekordok jól mutatják, hogy elkerülhetetlen a fosszilis üzemanyagok elhagyása, a környezetvédelembe való befektetés és a zéró emisszió elérése, ha továbbra is élhető környezetet szeretnénk.

Robert Watson, az ENSZ klímaügyi bizottságának egykori elnöke szerint a kormányok és az emberek sem mérik fel ennek a fontosságát. Az olcsó élelmiszer és energia egyelőre jobb hívószó, mint a fenntarthatóság, az alacsony kibocsátás árát pedig senki nem hajlandó megfizetni – írta a qubit.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK