Zöldmánia

Ezek lesznek a klímaváltozás nyertesei

Van néhány élelmiszer, amely a klímaváltozás nyertese lehet. Ezek közé tartoznak a különböző nassolnivalók.

A globális felmelegedés átrendezi az édesipart is: a legnagyobb nyertesei ennek értelemszerűen a jégkrémek, de a kekszek és ostyák fogyasztása is megemelkedett. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az ostyák és nápolyik könnyen tárolhatók és fogyaszthatók, akár utazás közben is.

A termékkör globálisan 100 milliárd dolláros piacot jelent, az ostyák és a nápolyik eladása éves szinten pedig 3 százalékkal növekszik. Ez a termékkategória itthon sem nevezhető marginálisnak a maga 55 milliárd forintos éves forgalmával.

A legfontosabb fogyasztói trend jelenleg a tudatosság, amihez a gyártók is alkalmazkodnak, úgyhogy az ehhez passzoló termékeket a kekszek és az ostyák között is megtalálják az erre fogékonyak. Egy részük már teljes kiőrlésű lisztből készül, és megjelentek köztük a gluténmentes, illteve a vegán változatok is.

Az édesség mindezekkel együtt része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, a fogyasztókat pedig tudatosságuk megőrzésében a gyártók a minicsomagolások bevezetésével segítik.

A fogyasztói trendek változása mellett kihívás az ágazatnak a július 1-jén bevezetett kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) címén fizetendő díj mértéke. Egyeztetést kértek a döntéshozóktól, és már túl is vannak a tárgyaláson, most abban bíznak, hogy ennek eredményeként csökkennek a fizetendő díjak. Ugyancsak tárgyalnak a népegészségügyi termékadó ügyében, ugyanis bizonyos termékkörökben halmozódik ez a közteher – írta a vg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK