Zöldmánia

Ilyen egy tudatos nyaralás

A zöld- vagy ökoturizmus során a környezetért felelősséget vállalva látogatunk el egy természetközeli helyre, miközben utazásunkkal nem károsítjuk a helyi természeti értékeket.

Noha többféle nyaralási forma is létezik, amelyre a zöldturizmus szót alkalmazhatjuk, abban mind megegyezik, hogy természeti területre irányul, és a nyaralók mindent megtesznek azért, hogy pihenés közben csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

A zöldturizmus azon túl, hogy nem zsákmányolja ki a természetet, az elménkre is jó hatással lehet. A túlfogyasztás és a klasszikus nyaralós programok okozta nyomás nélkül egy erdei hétvége során valóban lehetőségünk adódik elcsendesedni, befelé figyelni, megszabadulni a városi élet okozta stressztől.

Van, aki kimondottan az eldugott, már-már puritán élményt keresi egy olyan erdei házikóban, ahol vezetékes helyett legfeljebb esővíz használható, de olyan is akad, aki a természeti élmény mellett a nyaralás kényelméről sem mondana le. Erre jó alternatívát kínálhatnak az ökotudatos glampinghelyszínek, amelyek a környezetet figyelembe véve emelik luxusszintre a kempingezés élményét dézsafürdővel, tóra néző függőágyakkal vagy erdei szaunával.

A természet közelsége mindenképp pihentetően hat, de aki úgy érzi, aktívabban kapcsolódna ki, az kipróbálhatja az eco-roadtripet is, amelynek a lényege, hogy egy nemzeti parkon keresztül, a hegyekben vagy vízpart közelében utazunk a nyaralás alatt, újabb és újabb élményeket gyűjtve. Az eco-roadtrip során megállhatunk egy kajaktúrára, sziklát mászni, biciklizni vagy végigjárni izgalmas túraútvonalakat, az éjszakát pedig tölthetjük ott, ahol éppen ér minket. Ebben az esetben érdemes az adott ország vadkempingezésre vonatkozó szabályairól előre tájékozódni.

Bármelyik formáját választjuk is a zöldturizmusnak, a lényeg ugyanaz: a természetből töltekezni, befelé figyelni, és mindent úgy hagyni az utánunk érkezőknek, ahogyan mi találtuk. A fenntartható nyaralás természetesen nem ott kezdődik, amikor a kempingbe vagy a faházba megérkezünk. Az is fontos szempont, hogy már az utazásunk során is minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. A tömegközlekedés jó alternatíva lehet, de az eldugott erdei házikók vagy tóparti sátorozóhelyek gyakran csak autóval megközelíthetők.

Ilyenkor jó hasznát vehetjük az elektromos kocsiknak, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe, és mivel szinte hangtalanul suhannak, a természet lakóinak nyugalmát sem zavarják meg.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK