Zöldmánia

Rekordokat döntöget a hőség

Július 6., csütörtök volt az eddigi legmelegebb nap az idén, 17,08 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel.

A július 3. és 9. közötti volt a valaha világszinten mért legmelegebb hét – közölte az ENSZ meteorológiai szervezete hétfőn, miután több napi hőmérsékletrekord megdőlt. Az előzetes adatok szerint ez volt a világban a valaha mért legmelegebb hét – tudatta a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a júniusi hónap után, amikor szintén csúcsok dőltek meg az emberi tevékenységek kiváltotta általános felmelegedés, valamint az El Nino meteorológiai jelenség első hatásai miatt.

A hőmérsékletek rekordokat döntenek a szárazföldön és a tengereken egyaránt, pusztító hatásokkal az ökoszisztémákra és a környezetre – közölte Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója. – Ismeretlen területen járunk, és számíthatunk arra, hogy újabb rekordok dőlnek meg, ha az El Nino jelenség tovább fokozódik és a hatásai 2024-ben is érezhetők lesznek.”

Az El Nino a Csendes-óceán trópusokon fekvő keleti részén a vízfelszín hőmérsékletének emelkedésével kapcsolatban kialakuló éghajlati jelenség. A WMO szerint az idei El Nino mindazonáltal mérsékelt intenzitással folytatódik.

Az Európai Unió földmegfigyelési programja, a Kopernikusz szerint július 6., csütörtök volt a legmelegebb nap 17,08 fokos átlaghőmérséklettel, ami a tudósok szerint 0,02, illetve 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a szerdait, illetve péntekit. Ez a magas hőmérséklet-sorozat július 3-án kezdődött (16,88 Celsius-fok), megdöntve a korábbi, 2016. augusztusi rekordot. A 2016-os volt a Kopernikusz által valaha mért legmelegebb év.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK