Zöldmánia

Jöhet a vízkorlátozás Budapest környékén

A másodfokú hőségriasztás miatt 15 Budapest környéki település lakóit arra kérte az ivóvíz-szolgáltató DMRV Zrt., hogy korlátozzák az ivóvíz-felhasználást.

Erre reagálva már legalább két nagyobb településen el is rendelték az elmúlt órákban az I. fokú vízkorlátozást, illetve több más településen is kilátásba helyezték ezt, valamint önkorlátozó magatartást kért az önkormányzat a felhasználóktól.

A DMRV Zrt. felhívása, amely az országos tiszti főorvos által hétfő és szerda között elrendelt másodfokú hőségriasztásra, az ilyenkor szokásosan megnövekvő ivóvíz-felhasználásra tekintettel, illetve a következő napokban is zavartalan vízellátás érdekében arra kérte 15 Budapest környéki agglomerációs település fogyasztóit, hogy lehetőség szerint korlátozzák az ivóvíz-fogyasztásukat.

A DMRV hangsúlyozza, hogy „jelenleg a települések vízellátását biztosító rendszereink magas fogyasztás mellett maximális kapacitással, üzemszerűen működnek, a szolgáltatási területünkön sehol sem alakult ki vízhiány. A fogyasztási igények további emelkedése a vízellátó rendszerben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, ennek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki”.

Erre reagálva elrendelték az I. fokú ivóvíz korlátozást Szentendrén július 11-től július 12-én szerda éjfélig, illetve Pomázon július 12-én 0 órától visszavonásig. Emellett több településen figyelmeztető közleményt is közzétettek, takarékos vízfelhasználást kérve a lakosságtól, egyúttal kilátásba is helyezték, hogy ott is vízkorlátozást kell elrendelni, ha a következő napokbeli vízfogyasztási adatok alapján erre kéri őket a DMRV. Ilyen az északnyugati agglomerációban Leányfalu, Solymár, Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Csobánka.

Ezeken a településeken mindenkit a vízfogyasztás korlátozására kérnek, illetve ahol már el is rendelték az I. fokú vízkorlátozást ott: tilos a közparkok, házi kertek tömlős locsolása 6–23 óra között, a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése, tilos a gépjárművek tömlős mosása, az úszómedencék töltése.

Mivel szerdán tetőzik az idei második hőhullám, majd heves záporokkal, zivatarokkal egy nagyon lassan mozgó frontrendszer helyeződik fölénk. Ez is csak átmenetileg mérsékli a meleget: péntektől újra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, hétvégén visszatér a hőség. Így tehát a csapadékosabb és kissé enyhébb időjárás a vízkorlátozás/takarékos vízfelhasználás megszüntetése felé mutat – írta a portfolio.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK