Zöldmánia

Olaszország példát mutatna a világnak

Az ország célja, hogy az évtized végére a villamos energiájának közel kétharmadát megújuló energiaforrásokból állítsa elő.

Energia- és éghajlatvédelmi tervének felülvizsgálatában az energiaügyi minisztérium közölte, hogy Olaszország 2030-ra a villamos energia 65 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja előállítani, szemben a korábbi 55-tel.

A megújuló energiaforrások az évtized végére az összes ágazatban – beleértve az energiatermelést, a lakhatást és a közlekedést – a bruttó energiafogyasztás 40 százalékát fedezik majd, szemben a régi tervben szereplő 30-cal.

A minisztérium szerint a fűtés és légkondicionálás esetén a megújuló forrásoknak a fogyasztás 37, a közlekedési ágazatban pedig a 31 százalékát kell biztosítaniuk. A cél az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nélkül előállított hidrogén 2030-ra az ipari szükségletek 42 százalékát fedezze.

Az Európai Bizottság minden tagállamot arra kért, hogy nyújtsanak be felülvizsgált stratégiát 2030-ra, hogy igazodjanak az elmúlt két évben bejelentett Fit-for-55 és a REPowerEU energiacsomaghoz, amely kötelező érvényű célokat tartalmaz az energiaátállásra vonatkozóan az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

Olaszország elküldte felülvizsgált stratégiáját az Európai Bizottságnak, amelynek 2024 júniusáig kell azt felülvizsgálnia és jóváhagynia. Az energiaügyi minisztérium nem tette közzé a teljes nemzeti éghajlat- és energiaügyi tervet, és nyilatkozatában nem részletezte, hogy a stratégia mennyivel csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig. A nyilatkozat azt sem fejtette ki, hogy a kormány hogyan tervezi felgyorsítani a megújuló energiaforrások telepítését a tervben kitűzött célok elérése érdekében – írta az ngreport.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK