Zöldmánia

Minden fontosabb a környezetvédelemnél?

Az élelmiszer-biztonság fontosabb lett a természet helyreállításánál az osztrák–szlovák határnál.

A WWF környezetvédelmi szervezet komoly ellenállásba ütközött egy uniós természetvédelmi törvény érvényesítéséért az osztrák–szlovák határ mentén. „A folyó holtágainak visszakötése azért olyan fontos, mert ha nem tennénk semmit, akkor a következő 10-20 évben biztosan kiszáradnának” – mondja a WWF partnerszervezetének képviselője, Alice Kaufmann.

Évszázadokon keresztül szabályozták, túlszabályozták Európa folyóit, és a mellékágakat levágták. Most lépésről lépésre eltávolítják a kőfalakat, így a halak ismét elérhetik az ívóhelyeiket, ezáltal pedig az árvízvédelem és az ivóvízellátás is javul.

Európa ökoszisztémáinak 80 százaléka jelenleg rossz állapotban van. Az EU Bizottsága által javasolt természetvédelmi helyreállítási törvény az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lenne. Ezeket az ökoszisztémákat 2050-ig helyre kellene állítani.

A WWF biodiverzitás szakpolitikusa, Joschka Brangs szerint a természet helyreállításáról szóló törvény a mezőgazdasági ökoszisztémákra is vonatkozik, hogy a mezőgazdaság és a biológiai sokszínűség együtt tudjon létezni. Ezért a mezőgazdasági területek 10 százalékát a biológiai sokféleség megőrzésére kellene fordítani. Az élelmezés-biztonság nem fog működni a biológiai sokféleség nélkül – írta a hu.euronews.com.

(képeink illusztrációk)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK