Zöldmánia

Ez lett a legszebb magyar erdő

A 22 héten át zajló szavazás véget ért, az Agrárminisztérium közzétette: a legtöbb voksot a debreceni Nagyerdő kapta.

Február 11-én indult az Agrárminisztérium Facebook-játéka, egy 22 héten át tartó szavazás, amelynek a keretén belül a tárca a közösségi oldalán minden héten bemutatott egy-egy állami erdőgazdaságot és nyolc javasolt helyszínt az adott állami erdőgazdaság területén, amelyekre a Facebookon lehetett szavazni.
Négy nappal a verseny vége előtt a debreceni Nagyerdő még a negyedik helyen állt 1736 szavazattal, ám a július 16-i zárást követően 5800 vokssal az első helyen végzett. Ezzel toronymagasan nyerte a versenyt. Második helyen a Zsófia-kilátó, míg a harmadikon a Cuha-völgy végzett.

A versenyben részt vevő állami erdőgazdaságok a következők voltak: Bakonyerdő Zrt., Budapesti Erdőgazdaság Zrt., Dalerd Zrt., Egererdő Zrt., Északerdő Zrt., Gemenc Zrt., Gyulaj Zrt., Ipoly Erdő Zrt., Kaeg Zrt., Kefag Zrt., Kaszó Zrt., Mecsekerdő Zrt., Nefag Zrt., Nyírerdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., Sefag Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Taeg Zrt., Vadex Zrt., Verga Zrt., Vértes Erdő Zrt., Zalaerdő Zrt.

A 21 társaság legfontosabb feladata az állami erdővagyon megőrzése és fenntartható hasznosítása. Ennek keretein belül nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordítanak az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére.

Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak jelenleg a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami erdőgazdasági cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít aktív természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárdot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

(fotó: Wikipedia)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK