Az El Corte Inglés a Cervezas Mica pékségeiben megmaradt kenyér felhasználásával készítette el Mica de Pan sörét.
A spanyol kiskereskedő ezzel a fenntartható projekttel körforgásos gazdálkodást valósít meg: a Valladolidban található pékségeiben el nem adott maradék kenyeret hozzávalóként használja fel egy olyan sör főzéséhez, amelyet egész Spanyolországban értékesít majd.
A Mica de Pan elkészítése más eljárást igényel, mint egy hagyományos söré, és bár a fermentációs és macerációs folyamatok azonosak, néhány más folyamat eltér. A felhasznált kenyér biztosítja a sör megfelelő erjedéséhez a malátához hasonlóan szükséges keményítőt és cukrot. Az első tételhez 72 százalék árpamalátát és 28 százalék kenyeret használtak, míg a jövőben a csoport bízik abban, hogy 40-45 százalékos kenyérarányt is el lehet érni.
Az El Corte Inglés szerint azzal, hogy a sör egyik összetevőjeként kenyeret használ, a programmal megtakarítja a sörgyártáshoz szükséges gabonafélék termőterületének használatát, ezzel pedig hozzájárul a gyártási láncban keletkező élelmiszer-hulladék csökkentéséhez is – írta a trademagazin.hu.