Zöldmánia

Athén teljesen megváltozik

Több árnyékosabb helyet próbálnak létrehozni a rendkívül sűrűn lakott görög fővárosban a klímaváltozás kellemetlen hatásai miatt.

A Copernicus Klímaszolgálat legfrissebb adatai alapján az eddigi legmelegebb júniuson vagyunk túl. A globális hőmérséklet a múlt hónapban 0,5 Celsius fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti átlagnál.
Athén Európa egyik legsűrűbben beépített városa és a legmelegebb is. A görög főváros jelenleg a hőhullám kellős közepén van, a hőmérséklet elérte a 40 Celsius-fokot. A város hőségügyi vezetője szerint a klímaváltozás kilátásai borúsak. „Az elkövetkező évtizedekre vonatkozó előrejelzések drámaiak, nyáron állandó hőségben leszünk. Az életmódunkat ehhez a hőséghez kell igazítanunk és alkalmazkodnunk kell” – fogalmazott Eliszávet Barjáni.

Athén átfogó cselekvési tervvel készít a hőség egészségügyi kockázatainak tudatosítására és a város újragondolására. Az egyik kezdeményezés egy applikáció, amely megmutatja a leghűvösebb gyalogosútvonalat a település egyik pontjáról a másikra. Az algoritmus a műholdas adatok alapján kiszámítja a hőmérsékletet és az útvonalak fáinak sűrűségét.

A város 10 minipark található, amelyet egy kihasználatlan területből alakítottak ki. A fák között legalább egy kicsivel hűvösebb van, mint az utcán, a házak között sétálva. A zöld növényzet hűsítő hatása létfontosságú, mivel Athénban a nyári hőmérséklet az elmúlt 30 évben átlagosan 1,9 fokkal emelkedett. És itt még nincs vége, mondja Pánosz Janópulosz meteorológus: „Azt hiszem, a klímaváltozással kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy Görögország éghajlata melegebb lesz, forróbb nyarakkal, kevésbé hideg telekkel és kevesebb esővel az ország legnagyobb részén”.

A hosszú távú cél az, hogy Athén 30 százaléka zöldterület legyen. A víz a következő kihívás – ezért a városban épp egy római kori vízvezetéket újítanak fel. Ez évente 50 ezer köbméter talajvizet szállíthat a külvárosokba, amely most a tengerbe kerül – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK